Dusa u Bosni tijelo u Njemackoj

Esselamu Alejkum ...Sva prava pripadaju samo Uzvisenom Allahu

28.02.2017.

Ahmed Deedat - covjek koji mi je promijenio zivot

Navest cu vam primjer osobe koja je sa veoma oskudnim sredstvima dostigla vrhunac u svojoj oblasti . To je bio covjek koji mi je promijenio zivot , covjek koji je bio uzrok da vise ne budem samo doktor za tijelo , vec i doktor za dusu . Da , dobro ste pretpostavili - to je bio sejh Ahmed Deedat . Cujmo njegovu zivotnu pricu , ciljeve koje je sebi postavio i rezultate koje je postigao . Skolovao se samo do sestog razreda osnovne skole . Tada je morao napustiti skolovanje , zbog siromastva . U Juznu Afriku je dosao iz Indije kad je imao devet godina . Jos kao dijete , zaposlio se u jednoj prodavnici u blizini hriscanskog misionarskog kompleksa . Neprestano su ga spopadali i ponizavali hriscanski misionari , govoreci mu da je Islam beskorisna i nemilosrdna religija . To je u njemu rodilo bunt . Zarekao se da ce jednoga dana odgovoriti na sve zablude o islamu , koje sire hriscanski misionari . To sto nije zavrsio osnovnu skolu ga nije zaustavilo na tom putu . Imao je jaku volju i pouzdanje u Allaha ,dz.s.
U podrumu njegova sefa , pod naslagama prasine , nasao je knjigu Izharul-hak / Trijumf Istine . To je bio pocetak njegove misije . Vizija i cilj su mu bili kristalno jasni . Preko cetrdeset godina se trudio i proucavao , mucio se i bio uporan , sve dok nije bio u stanju izazvati na debatu najjace hriscanske govornike .
Ranih 80-ih godina 20. vijeka je izazvao Dzimija Svagarta . Znate li ko je bio Dzimi Svagart ? Bio je najpoznatiji i najrjecitiji hriscanski evangelista 80-ih godina , toliko poznat i jak govornik , da su Ahmedu Deedatu govorili : " Molimo te , nemoj zakazivati debatu sa njim ! Znas li ko je on!? Sazvakat ce te i ispljunuti !" Dzimi Svagart je bio tv-evangelista . Budzet njegovih televizijskih emisija je bio milion dolara dnevno . Nas Ahmed Deedat je bio siromah , ali sa Allahom na svojoj strani . Zakazao je debatu u Americi , i to u rodnom gradu Dzimija Svagarta!
Hvala Uzvisenom Allahu , svi znaju kako je prosla debata . Sejh Ahmed Deedat je potpuno dominirao debatom ! Sve Svagartove Argumente je okrenuo protiv njega .
Tako je ,zu Allahovu pomoc , jedan siromah iz Juzne Afrike , Ahmed Deedat , koji nije zavrsio ni osnovnu skolu , postao glavni kamen spoticanja svim hriscanskim misionarskim pokretima u cijelome svijetu ! Jedan covjek protiv svih hriscanskih govornika !
Ostvario je veliki uspjeh .
Da vidimo da li su mu ciljevi bili u skladu sa principima I.S.L.A.M. Da li mu je cilj bio ISLAMSKI ? Da li je to sto je Radio bilo u skladu sa Kur'anom i sunnetom ? Naravno da jeste . To je najbitniji uzrok njegovog uspjeha . Da li mu je cilj bio SPECIFICAN ? Da , bio je . Zadao je sebi zadatak da odgovori na podvale hriscanskih misionara i da se bori protiv predrasuda o islamu . Cilj mu je bio LUKRATIVAN , profitabilan . zelio je nagradu na Ahiretu . Molimo Allaha da mu podari Dzennet . Osim te koristi , imao je i ovosvjetsku korist . Godine 1986 . postao je dobitnik najvece nagrade u islamskom svijetu . Dobio je nagradu kralja Fejsola , za doprinos islamu . Naravno , njegov cilj nije bio da dobije tu nagradu od 200.000 dolara u zlatnu plakatu , vec je zelio Allahovo zadovoljstvo . A ko god cini dobro radi allahovog zadovoljstva , Allah ce mu dati sva dobra ovog i Buduceg svijeta .
Da li mu je cilj bio ADEKVATAN ? Svakako ! Ono sto je cinio , doslo je u pravo vrijeme . Tada je bilo vrijeme kad su hriscanski misionari na svakom koraku ponizavali muslimane i dosadzivali im njihovim propovijedima . Samopouzdanje muslimana je bilo na najnizem nivou . Muslimani su ponizeni zivjeli pod kompleksom nize vrijednosti . Ahmed Deedat je svojim radom inspirirao i ohrabrio hiljade mladih ljudi da krenu njegovim stopama ,ukljucujuci i meine . Konacno smo visoko podigli glavu . Cilj mu je bio MJERLJIV . Prostudirao je knjige koje govore protiv islama i napisao odgovore na njih . Kad god bi neko napisao knjigu protiv Kur'ana , Ahmed Deedat bi napisao knjigu koja uporedzuje Kur'an i Bibliju , pa je njihove " argumente " svaki put okretao direktno protiv njih , nakon cega su se oni morali braniti . Sve sto je cinio , bilo je radi Allahovog zadovoljstva . Nije htio nikakva materijalna dobra , slavu ni bogastvo . Tako veliki covjek sa ogoromnim rezultatima Radio je u skromnoj i tijesnoj kancelariji . Nista nije uradio dok se nije posavjetovao sa drugima . Cak i kada je htio stampati obicne crno-bijele pamflete , cekao je da cuje misljenje druhih o tome . Bio je uporan i posvecen cilju , sve dok ga nije ostvario . Uporedite Price ove dvije osobe : Wilme Rudolph i Ahmeda Deedata . Wilmin cilj i rezultat su kratkorocni . Sve sto je ostvarila , tice se ovog svijeta . rezultatio Ahmeda Deedata su daleko vise od toga . Allah mu je dao da okusi rezultate Njegove nagrade nma ovom svijet , a dobit ce i nagradu na Buducem svijetu , ako Bog da .

VJERA ZA SVA VREMENA
ZAKIR NAIK

24.02.2017.

Nastavak

Ispricat cu vam zanimljivu pricu o Wilmi Rudolph .
Rodena je 1940 . godine i od samog rodenja je imala problema sa zdravljem .
Zbog opakog virusnog oboljenja , ostala je paralizirana .
Ljekari su joj ugradili sine u noge i rekli da , nazalost , nikada nece prohodati .
Medutim , njena majka nije odustajala .
Govorila joj je :
" Wilma , moras se truditi . Postici ces sve sto hoces , samo ako to snazno zelis !"
Kad je imala devet godina , Wilma je skinula sine sa nogu i zeljela je postati najbrza djevojka na svijetu .
Kad je napunila trinaest godina , ucestvovala je u jednoj trci .
Nije pobijedila .
Stgla je posljednja .
Ali , to je nije pokolebalo .
Bila je uporna.
Gubila je trke , ali se i dalje trudila .
Dosao je dan kada je uspjela kvalifikovati se za Olimpijske igre .
Na ljetnjim Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine , osvojila je zlatnu medalju u trci na 100 metara za zene .
Nakon toga , osvojila je zlatnu medalju u trci na 200 metara .
To nije bilo sve .
Na istim Olimpijskim igrama , osvojila je zlatnu medalju u stafeti na 400 metara .
Te godine je usla u historiju kao zvanicno najbrza zena na svijetu i prva koja je osvojila tri zlatne medalje na istim Olimpijskim igrama .
Nekada paralizirana djevojcica , kojoj ljekari nisu dali nikakve sanse da prohoda , 1960. godine postaje najbrza zena na svijetu .
Prema knjigama svih strucnjaka za menadzment , Wilma je ispunila sve uslove uspjeha .
Ipak , analizirajmo koliko je ispunila glavnih uslova .
Da li joj je cilj bio islamski ?
Da li joj je bio po Kur'anu i sunnetu ?
Ne poznajem je licno , ali ona se deklarise kao nemuslimanka .
Neznam da li je taj podvig uradila radi Bozijeg , zadovoljstva ili ne .
Dali joj je cilj bio specifican ?
Da , bio je .
Htjela je da postane najbrza zena na svijetu .
Da li joj je cilj bio lukrativan ?
Jeste .
Dobila je svu slavu , postala je poznata .
Ali , ne znam koliko ce kome na Buducem svijetu koristiti zlatna medalja , osim ukoliko je posveti Allahu .
Da li joj je cilj bio adekvatan ?
Bio je .
Da li je bio mjerljiv ?
Naravno .
Postala je najbrza zena na svijetu .
da li su joj cilj i namjera bili Allahovo zadovoljstvo ?
Sumnjam .

VJERA ZA SVA VREMENA
Dr.ZAKIR NAIK

24.02.2017.

I.S.L.A.M

Kada citamo knjige eksperata iz oblasti menadzmenta , nailazimo na veliki broj nacina ostvarenja ciljeva . Ali , sto se meine tice , najbolji nacin planiranja i postavka ciljeva ima skracenicu I.S.L.A.M . Evo zasto .

I - islamski . Vas cilj treba biti u skladu sa propisima Uzvisenog Allaha i praksom Poslanika , s.a.v.s.

S - specifican . Vas cilj treba biti specifican i sredzen . Nekada davno´, jedan ucitelj je svoje ucenike poducavao gadanju strijelom . Rekao im je : " Nisanite onu pticu na drvetu . Ne pustajte strijelu dok vam ne dozvolim ." Zatim je upitao ucenike : " Sta vidite ?" Prvi je odgovorio : " Vidim sumu , vidim drvo i na drvetu pticu ." Drugi rece : " Vidim drvo . Vidim onu veliku granu i na njoj pticu ." Treci rece : " Vidim granu i pticu na njoj . Vidim i njeno oko . " Cetvrti ucenik rece : " Vidim samo oko ove ptice i ne vidim nista drugo !" Ucitelj mu naredi : " Pusti strijelu !" - i strijela pogodi pticu u oko . Dakle , morate se fokusirati na cilj . Ne smijete biti poput putnika koji ne zna kamo ce .

L - lukrativnost . Vas cilj treba biti profitabilan , isplativ . Najprece je da bude isplativ na Onome svijetu , a ako je moguce , i na ovom . Uzviseni Allah , citirajuci prave vjernike , kaze :

" Gospodaru nas , podaj nam dobro i na ovome i na Onome svijetu , i sacuvaj nas patnje u Ognju !" (El-Bekare201 )

Ne dozvolite da vas korist na ovome svijetu odvuce od dobra na buducem svijetu .

A - adekvatnost . Vas cilj mora biti prikladan i svrsishodan .

M - Marljivost . Vas cilj mora biti vidljiv , mjerljiv . Da bi bio mjerljiv , mora biti usredsreden . Naprimjer , ako neko kaze : " Zelim napraviti najvecu zgradu na svijetu !" , njegov cilj je usredsreden i specifican . Nakon toga , mora biti mjerljiv . Drugim rijecima , gradevinac se mora najprije raspitati koja je trenutno najveca zgrada na svijetu . Trenutno , to je zgrada Burj Khalifa u Dubaiju , koja je visoka 829,8 m . Da bi postigao cilj , mora napraviti zgradu bar 830 m . Time njegov cilj , Osim sto je specifican i fokusiran , postaje mjerljiv i moze mu se pratiti progres .

Osim navedenih principa , spomenut cu jos dva veoma bitna . Prvi je ispravan nijet . Sve sto radite , morate ciniti radi Allahovog zadovoljstva i u skladu sa praksom Njegovog POslanika , s.a.v.s. Ako uradite nesto iskrenog nijeta , nagrada na Onom svijetu vam je sigurna! Drugi princip je ustrajanost , dosljednost . Morate biti ustrajani u postizanju cilja , ma koliko vremena trebalo da se on postigne . Na primjer , kazite sebi : " Ovog ramazana cu bar jednom prouciti cijeli Kur'an ! " Imate jasan cilj . Ostvarit cete ga tako sto cete svakog dana prouciti najmanje jedan dzuz . Zatim , morate biti ustrajani : svakoga dana proucite po jedan dzuz ! Ako budete ustrajani , postici cete cilj , a to je hatma u toku mjeseca ramazana . Takodzer , donesite cvrstu odluku da cete svakog dana uciti Kur'an . Kada budete u stanju uciti pola dzuza ili cijeli dzuz svakoga dana , nastavite to ciniti do kraja Zivota . Jedan covjek je upitao Allahovog Poslanika , s.a.v.s : " Koje je djelo najbolje i Allahu najdraze ? " Odgovorio je : " Allahu najdraze djelo je ono u kome si ustrajan , pa makar bilo nesto malo . " ( Muslim ) Dakle , bolje je ciniti manja dobra djela , ali biti ustrajan u njihovom cinjenju , nego velika djela koja se cine jednom ili rijetko .

VJERA ZA SVA VREMENA
DR.ZAKIR NAIK
Nastavice se

23.02.2017.

KAKO SE POLAZE ISPIT

Kur'anska sura El-Asr daje odgovor na pitanje : " kako zaraditi Dzennet ?"

Tako mi vremena - covjek , doista , gubi , samo ne oni koji vjeruju i dobra djela cine , i koji jedni drugima istinu prepoprucuju i koji jedni drugima preporucuju strpljenje .

Da biste postigli troje , morate ciniti cetvero . Da biste postigli Allahovo zadovoljstvo , mir na ovome svijetu i Dzennet na Buducem svijetu , morate imati cetiri osobine :

- cista vjera ;

- dobra djela ;

- pozivanje u Islam ;

- pozivanje ljudi da budu strpljivi .

Bez ove cetiri osobine kod sebe , nemojte racunati na tri uspjeha kojima tezite.

POUZDANJE U ALLAHA

Enes ibn Malik , r.a., prenosi da je Allahov Poslanik , s.a.v.s., rekao jednom covjeku : " Privezi kamilu , pa se pouzdaj u Allaha .", jer mu je ovaj rekao da nije privezao kamilu , jer se pouzda u Allaha , da ce je On cuvati . Ne mozete ostaviti otvorena vrata i reci : " Pouzdam se u Allaha . Nece ni jedan lopov uci ." Morate ih zatvoriti i pouzdati se u Allaha . Pouzdanje u Allaha je najvaznije .

Ako vas Allah pomogne , niko vas nece moci pobijediti , a ako vas ostavi bez podrske , ko je taj ko vam , Osim Njega , moze pomoci ? I samo u Allaha neka se pouzdaju vjernici ! ( Ali-Imran,160 )

Osim pouzdanja u Allaha , da biste uspjeli , morate ulagati trud .

Oni koji se budu zbog Nas borili Mi cemo , sigurno , putevima koji Nama vode uputiti ; a Allah je , zaista , na strani onih koji dobra djela cine ! ( El-Ankebut,69 )

Ako ne znate kako , pitajte ucene ljude kako postici uspjeh .

UZVISENI ALLAH KAZE :

Pitajte ucene ako ne znate . ( En-Nahl,43 )

VJERA ZA SVA VREMENA
Zakir Naik
Nastavice se

22.02.2017.

SVRHA ZIVOTA NA OVOME SVIJETU

Uzviseni Allah kaze da je ovaj zivot ispit :

Onaj Koji je dao smrt i zivot da bi iskusao koji od vas ce bolje postupati . ( El-Mulk,2 )

Dakle , ovaj zivot je ispit za Buduci svijet .

Svako zivo bice ce smrt okusiti ! I samo na Sudnjem danu dobit cete u potpunosti place vase ,, i ko bude od Vatre udaljen i u Dzennet uveden - taj je postigao sta je zelio ; a zivot na ovom svijetu je samo varljivo nasladivanje . ( Al-Imran, 185 )

Mi cemo vas dovoditi u iskusenje malo sa strahom i gladovanjem , i time sto cete gubiti imanja i zivote , i ljetine . A ti obraduj izdrzljive . ( El-Bekare, 155 )
Allah je stvorio ovaj zivot da bi nas testirao ko ce se od nas dobro vladati i ciniti dobra djela . On ce nas , zasigurno , sve stavljati na razna iskusenja . On stavlja na iskusenje koga hoce , a oslobada koga hoce . On cini sta zeli .

On vas po polozaju jedne iznad drugih uzdize da bi vas iskusao u onome sto vam daje . ( El-En'am, 165 )

Dakle , kad dobijete neki visok polozaj i imetak - pazite se ! Allah vas tada iskusava .

I neka znate da su bogatstva vasa i djeca vasa samo iskusenje , i da je samo u Allaha nagrada velika . ( El-Enfal , 28 )

O vjernici , neka vas imanja vasa i djeca vasa ne zabave od sjecanja na Allaha . A oni koji to ucine , bit ce izgubljeni . ( El-Munafikun, 9 )

Misle li ljudi da ce biti ostavljeni na miru ako kazu : " Mi vjerujemo " i da u iskusenje nece biti dovedeni ? ( El-ankebut, 2 )

Nemojte misliti da cete uci u Dzennet samo ako tvrdite da ste muslimani ? Allah ce vas zasigurno staviti na test , pa da svojim djelima dokazete da ste dostojni nagrade . vasa lijepa muslimanska imena ( Muhammed , Ahmed , Zakir , Abdullah ...) nece vas odvesti u Dzennet . U Dzennet cete uci samo ako polozite test Zivota na ovome svijetu .

VJERA ZA SVA VREMENA
ZAKIR NAIK NASTAVIT CE SE

21.02.2017.

ZAHVALNOST - SRZ POSTOVANJA

Zamislite roditelje koji s mukom odgajaju dijete , ulazu u njegovo obrazovanje i odgoj i odricu se mnogih dobara zarad njega . Medzutim , kada odraste , dijete ih napusti i ne zeli znati za njih . Kakvo misljenje imate o djeci koja tako postupaju prema roditeljima ? Rekli biste da su nehumani , nepravedni i nezahvalni . U tome se svi slazemo .Sta cemo , onda , pomisliti o ljudima koji su nezahvalni svome Stvoritelju , Koji je stvorio ne samo nas , vec i nase roditelje ? Zar Mu nebismo trebali biti zahvalni ? Zar da Mu ne budemo pokorni ?

Koliko nas je istinski zahvalno Uzvisenom Allahu na nebrojanim blagodatima kojima nas je pocastio ? On nam je dao zivot . Dao nam je da se sluzimo blagodatima na ovome svijetu . Dao nam je hranu , odjecu i sklonista . Kad bi nestalo vode samo nekoliko dana ,, pomrli bismo . Da li smo ikada zahvalili Allahu sto nam je dao vodu ? Ako samo nekoliko minuta ne bismo mogli udisati vazduh , sta bi se desilo ? Da li smo ikada zahvalili Allahu sto nam je dao vazduh koji udisemo ?

UZVISENI ALLAH KAZE :

Ako biste Allahove blagodati brojali , ne biste ih nabrojali . Covjek je , uistinu , nepravedan i nezahvalan . ( Ibrahim,34 )

Covjek je , zaista , Gospodaru svome nezahvalan . ( El-Adijat,,6 )

Allah trazi da Ga obozavamo , slavimo i velicamo , ne zato sto to Njemu koristi , vec zato sto mi imamo koristi od toga . To je poput primjera ljekara , koji siromasnim pacijentima daje besplatne savjete . Poslusali vi te njegove savjete ili ne , ljekaru to nece umanjiti reputaciju , niti ce mu povecati ugled . Jedinu korist mozete vidjeti samo vi , ukoliko ga poslusate . Naravno , ljekar ce se obradovati ako ga poslusate . Uzviseni Allah je Es-Safi , Onaj koji daje lijek .On voli kada Njegovi robovi prihvate upute koje im je dao , ne zbog Svoje koristi , vec zbog koristi Njegovih robova . Cak i kada nesto zgrijesite ,, kada pocinite bilo kakav grijeh pa se iskreno pokajete , Uzviseni Allah ce vam oprostiti . Na mnogo mjesta u Kur`anu , Allah Sebe opisuje kao El-Gafurur-Rahim/ Koji prasta i samilostan je : En-Nisa, 25 ; El-Maide, 74 ; El-Hidzr, 49 ; En-Nahl, 119 ; Ez-Zumer, 53 ; El-Burudz, 14 , i na mnogim drugim mjestima . Cak i ako zivite u nemaru , ne slijedite Njegova upustva i cinite grijehe , ako se iskreno pokajete , Allah se obraduje vasoj teubi i oprasta vam .

UZVISENI ALLAH KAZE :

Allah nece oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim ,, a oprostice manje grijehove od toga kome On hoce . ( En-Nisa,, 48 )

Sirk pripisivanje Allahu druga , je najveci moguci grijeh.To je toliko veliki grijeh , da ga Allah sigurno nece oprostiti onima koji umru a ne pokaju se zbog njega . Sirk je grijeh od koga svi ljudi moraju bjezati , on je prvi na listi najvecih grijeha .

Neki govore : " Razumijemo da je Bog stvorio ljude da bi ga obozavali , ali zasto bas ljude ? Zasto bas mi moramo to ciniti ? Po cemu smo mi to posebni ?" Ljudi su jedinstvena i najbolja Allahova stvorenja . Ljudi i dzini su jedina bica koja posjeduju slobodnu volju . Nijedno drugo stvorenje nema slobodnu volju , tj . ne moze nikakvu odluku samostalno donijeti . Potpuno su pokorni Allahu , bez ikakve prilike da pogrijese .Ljudi , sa druge strane , mogu birati da li ce biti pokorni ili nepokorni .

UZVISENI ALLAH KAZE :

Mi covjeka stvaramo u skladu najljepsem . ( Et-Tin, 4 )

Mi ljudi smo najskladnija Bozija stvorenja . Imamo slobodu izbora . Mozemo samostalno izabrati hocemo li biti pokorni ili nezahvalni Allahu . Ako , kao takvi , izabremo da budemo pokorni Allahu , mozemo postati bolji od meleka . Jer , meleki nemaju slobodnu volju . Potpuno su pokorni Allahu , bez prava na odabir . Zbog toga , ako odaberemo pokornost , iako imamo priliku odabrati nepokornost , mozemo postati bolji od meleka . Sa druge strane , onaj ko se okrene nepokornosti , a imao je priliku biti pokoran , moze postati gori i od samog sejtana . Izbor je vas .

Nastavice se .
Dr. Zakir Naik
VJERA ZA SVA VREMENA

20.02.2017.

OSNOVNO PITANJE

Sta je svrha naseg zivota ? Zasto postojimo ? Ko ce nam dati najbolji odgovor na ova pitanja ? Ako mislite da ce vam najbolji odgovor dati dr.Zakir Naik , varate se . Ako mislite da da ce vam odgovor dati naucnici ,, varate se . Ako mislite da filozofi znaju odgovor , opet se varate . Jedini ispravan i potpun odgovor na pitanje svrhe zivota moze dati samo Stvoritelj zivota , Uzviseni Allah :

Dzine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju . ( Ez-Zerijat, 56)

U ovom ajetu se koristi glagol ja`budun ,, koja potice od rijeci abd , a znaci rob , sluga , potpuno pokoran .Od rijeci abd potice rijec ibadet , koja znaci potpuna pokornost Allahu . Ibadet je cinjenje svega sto nam je Stvoritelj naredio . Naprimjer , Uzviseni Allah nam je naredio prakticiranje pet temelja vjere . Ako ih prakticiramo , cinimo ibadet / obozavanje Uzvisenog Allaha . Ako se lijepo ophodimo prema komsiji , kao sto nam je Allah naredio , cinimo ibadet . Ako se klonimo svega sto nam je Uzviseni Allah zabranio , cinimo ibadet . Ako se klonimo alkohola , svinjetine , krade varanja i laganja , cinimo ibadet . Ukratko , ukoliko se pokoravamo Uzvisenom Allahu , cinimo ibadet . Sve sto cinimo u zivotu , svako moguce djelo , mozemo pretvoriti u ibadet , ukoliko ispunimo dva uslova : da to radimo samo u ime Allaha i da ga cinimo u skladu sa praksom Bozijeg Poslanika , s.a.v.s.

Kada kupujete neki aparat ili masinu , od proizvodaca dobijete upustvo za upotrebu . Ako mi dozvolite da ljudsko bice nazovem masinom , onda je to najkomplikovanija masina na svijetu . Zar mislite da je tako komplikovana masina ostavljena bez upustva za upotrebu !? Posljednje i savrseno upustvo za upotrebu namjenjeno ljudima je Casni Kur`an , posljednja Bozija objava koja nam je dosla preko pecata svih vjerovjesnika , Muhammeda , s.a.v.s. U njemu se nalaze upustva i odgovori na sva zivotna pitanja na koja covjek moze naici .

TREBA LI ALLAHU VELICANJE

Mnogi pitaju : " Zasto Stvoritelj trazi da ga obozavamo ? Treba li Mu to ? Zasto da Ga velicamo , ako je On najveci ?" Uzviseni Allah odgovara u Casnome Kur`anu :

O ljudi , vi ste siromasi , vi trebate Allaha , a Allah je neovisan i hvale dostojan . ( Fatir,15 )

Allah nam ne zapovijeda da Ga obozavamo zbog Njega , vec radi nase koristi . Kad kazemo : Allahu ekber/ Allah je najveci , to Allaha ne cini vecim . On je uvijek najveci , bez obzira da li Ga mi velicali ili ne .

Zasto , onda trazi da Ga velicamo ? Uzviseni poznaje nasu psihologiju . Mi ljudi ,kad imamo visoko misljenje o nekome , trudimo se slijediti njegove savjete . Ako vasa majka ima srcane probleme i potrebna joj je terapija , da li cete radije poslusati savjet poznatog kardiologa specijaliste , ili obisnog laika , koji o medicini ne zna nista ? Naravno da cete , bez razmisljanja , poslusati kardiologa , jer on je ekspert u svojoj struci .

Allah zeli da Ga hvalimo i velicamo , kako bismo postali sigurni u NJegovu mudrost i moc . Ako sebe uvjerimo u to , spremni smo prihvatiti NJegove savjete . Ukoliko nismo bas u potpunosti sigurni da je On najmudriji i sveznajuci ,, manje su sanse da cemo slijediti NJegove upute . To sto mi hvalimo i velicamo Uzvisenog Allaha ne koristi Njemu , vec nama .

O ljudi vi ste siromasi , vi trebate Allaha , a Allah je neovisan i hvale dostojan . ( Fatir,15 )

Nastavak i nastavice se
Dr.Zakir Naik
VJERA ZA SVA VREMENA

20.02.2017.

Hvala Allahu . Neka su mir i spas na Allahovog Poslanika , s.a.v.s. Utjecem se Allahu od prokletog sejtana .

Dzine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju . ( Ez-Zerijat, 56 )

Gospodaru moj , ucini prostranim prsa moja i olaksaj zadatak moj . Odrijesi uzao sa jezika mog da bi razumjeli govor moj .

Koliko nas je istinski razmisljalo o stvarnoj svrsi zivota na ovome svijetu ? Koliko puta smo se pitali : " Koja je svrha naseg postojanja ? Sta radimo ovdje ? Zasto smo ovdje ?"

Krenimo zajedno na putovanje ka odgovorima na ova pitanja.

IZGUBLJENI PUTNIK

Poslusajmo jedan primjer. Jedan covjek je putovao .Dosao je do raskrsnice i nije znao kuda dalje ici . Upitao je prvog prolaznika : "Kuda vode ovi putevi ?" prolaznik ga upita : " A gdje ces ti ?" Covjek odgovori : " Bilo gdje ." Prolaznik mu rece : " Onda kreni kojim hoces putem , ako ti je svejedno ." Putniku je zaista, bilo svejedno . Htio je otici bilo gdje . Nisu mu bili bitni ni putevi ni djela na tim putevima . Mnogi od nas zive poput ovog putnika.

Bio jednom jedan covjek , koji je svom komsiji rekao : "Tvoj pas stalno juri za automobilima ! Pitam se : da li je ikada uspio uloviti neki automobil ?" Komsija mu odgovara : " ja se ne pitam da li je uhvatio automobil , vec se pitam sta bi uradio kad bi uhvatio neki od njih ?" komsija je izgleda gledao dalje od ovog sto je postavio pitanje . Pitao se : sta bi se desilo kad bi pas uspio to sto je namjeravao , i sta mu je , u stvari cilj . Mnogi od nas na isti nacin tracimo zivote : bez svrhe i ambicija .

Mnogi kopiraju tudzi nacin zivota , bez razmisljanja i analiziranja . Imitiraju glumce i modele , ne shvatajuci sta zapravo rade . jedna osoba je dosla iz sela u veliki grad , s namjerom da pstane milioner . Kad su ga pitali : " Zasto si dosao u veliki grad ?" ,odgovorio je : " Gledao sam film u kome je taj i taj glumac ,, takodze dosao u veliki grad i preko noci postao milioner ." Zbog najezde takvih ambicija , siromastvo se samo povecava .

GLUMCI I BIZNISMENI BEZ CILJA

Mnogi glumci su angazirani kao promoteri odredenih robnih marki i industrijskih proizvoda . Jedan mladic iz Mumbaija je kupio novi automobil marke " Hjundai ". Kada su ga upitali : " Zasto si odabrao bas taj automobil ?" , rekao je : " Moj omiljeni glumac ga vozi ." Cisto sumnjam da je taj njegov omiljeni glumac ikada sjeo u " Hjundai " , osim dok je snimao reklamu za njega . On vjerovatno vozi " Mercedes " ili "BMW ",, ali tesko da ce voziti automobil srednje klase .

Slijepo slijedimo tude nacine zivota , bez razmisljanja o svrsi toga , poput covjeka koji napamet kupuje ogromnu fabriku tekstila , jer je cuo da se u tom poslu ostvaruje veliki profit . Kada ga upitate : " Imas li studiju izvodljivosti ?" , odgovara da nema . Kada ga pitate : " Jesi li uposlio strucnjake koji ce ti voditi posao ?" , odgovara da nije . Kada ga pitate : " Koji procenat profita ocekujes ? gdje ces kupiti sirovine ? Kome ces prodavati tekstil ? ", opet odgovara da ne zna .Sta mislite : da li ce takav covjek ostvariti ikakav profit ?

Neki ljudi imaju cilj , ali nemaju sredstvo . Jedan mladic je htio postati najbolji naucnik na svijetu . Analizirao je biografije svih naucnika u historiji i zakljucio da je najveci naucnik bio Isak Njutn. Nije pogrijesio - Isak Njutn jeste bio najveci naucnik svih vremena . Sada , ovaj momak je htio biti poput Njutna . Pusti je dugu kosu i poceo se oblaciti i obuvati poput Njutna , kako bi postao poput njega . Sta mislite , da li ce na taj nacin postati naucnik ? Nece! Neki ljudi imaju cilj ,, ali nemaju nikakav plan . Ovaj momak je shvatio koje bio najveci naucnik ,, htio je biti poput njega , ali to nije uradio kako treba .

DR. Zakir Naik . VJERA ZA SVA VREMENA ( Nastavice se )

20.02.2017.

Enes r.a , prenosi da je Resulullah ,a.s. rekao :

"Nijedan od vas nece biti pravi vjernik sve dok ne bude zelio svome bratu i prijatelju ono sto zeli i sebi ."

" Vi necete imati potpuni iman sve dok se ne budete medzusobno pazili i voljeli ."

" Ne mrzite se , ne zavidite jedni drugima i ne okrecite ledza jedan od drugoga .Budite kao prava Allahova stvorenja i braca ."

20.02.2017.

Zlo dobrim uzvrati , pa ce ti dusmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati . ( Kur´an,41:34 )

18.02.2017.

🌹Kad bi samo svi vodili brigu o sebi, svojim obavezama, svojoj porodici, svojim mahanama...Kako bi to bio jedan divan svijet

"U jednoj drevnoj pripovijesti priča se o nekom pustinjaku. Često se tužio kako uvijek ima pune ruke posla. Ljudi su se tome veoma čudili, pitali su ga kakav to posao obavlja. On im protumači:

„Imam dva sokola koja trebam krotiti, moram paziti na dva jastreba, hraniti dva zeca, čuvati jednu zmiju, timariti magarca i još vezati lava!“ „O to je puno!“, rekoše ljudi. „Tebi doista treba vremena. Ipak, gdje je taj tvoj zvjerinjak? Gdje su životinje o kojima govoriš? Ne vidimo ni jedne.“
Nato pustinjak stade govoriti o tim životinjama ne način da ga svi razumiju: „Dva sokola jesu dva oka. Na svašta se prilijepe i za svačim lete. Teško ih je obuzdati.
Dva jastreba grabežljiva? To su naše ruke. Svega se laćaju, sve zgrću, hoće sve zadržati. Teško ih je nadzirati.
A dva zeca koja moramo hraniti i zaustavljati? Naše noge. Stalno lutaju tamo – amo, ovuda i onuda, često se umaraju.
Najteže je paziti na zmiju, premda je u kavezu, na jezik. Zar se ne veli: „Trideset i dva zuba ne mogu obuzdati jezik.“
Tu je i magarac kojeg treba timariti, naše tijelo. Ono tegli, opterećeno je, posrće, ne sluša. A toliko ga trebamo!
Još nam preostaje lav. Treba ga se čuvati. On je kralj nad svim životinjama. Naše srce prepuno želja, sva naša moć i snaga.“
„Pravo imaš“, rekoše na to pustinjaku. „Imaš posla za čitav dan.“" إِنَّ ٱللَّهَ لاَ يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ.
„ Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni.“

Preuzeto

18.02.2017.

Jos mojih slikica steta da se ne podijele........... Priroda i njene ljepote ...............
17.02.2017.

Malo mojih slikica
15.02.2017.

On iz neživog stvara živo i živo pretvara u neživo. On oživljava zemlju nakon mrtvila njezina – isto tako ćete i vi biti oživljeni.

يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَيُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَيُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ وَكَذَٰلِكَ تُخْرَجُونَ

15.02.2017.

PITALI SU BOZIJEG POSLANIKA , s.a.v.s. :

" Zbog cega ljudi najvise zasluzuju Dzennet ."

On je odgovorio : " Zbog iskrene poboznosti i lijepe naravi ."

Mistici narocito preporucuju cetiri uvjeta koja priblizuju poboznosti : jesti umjereno , tj jesti do onog momenta kada se osjeti sitost ; spavati onoliko koliko najmanje zahtijeva organizam ; govoriti umjereno i ono sto sto koristi i kretati se medzu dobrim ljudima , izbjegavajuci svako sjedenje gdje koristi nema .

Vazan cin u poboznosti je sjecanje na Allaha , dz.s., u svakome trenutku .To sjecanje treba dopirati iz dubine srca i prozimati citavo ljudsko bice .Vatra ljubavi prema Allahu , dz.s., treba razgarati sve nase zivljenje .

Za ovo velicanstveno djelo treba snazna vjera , koja ima duboke temelje u svem nase opstajanju . Na vjeri se gradi zgrada sigurnih spoznaja . Ako je vjera cvrsta , nepokolebljiva , nerazrusiva , uzrast nase poboznosti , a time i naseg ljudskog bica u duhu islama osiguran je . Zato treba sigurno znati da vjera treba nerazrusive temelje . ako takvih temelja nema , sve nase duhovno gradzenje , prvi prvim kusnjama , dolazi u opasnost . I zato Allaha treba moliti , zahvaljivati Mu , velicati Ga :

O vjernici , cesto Allaha hvalite , i ujutro i navece Ga velicajte , On vas blagosilja , a i meleki Njegovi da bi vas iz tmina na svjetlo izveo .On je prema vjernicima Samilostan , a na dan kada oni pred Njega stanu , On ce ih pozdraviti sa : " Mir vama! ." I On im je pripremio nagradu plemenitu . ( Kur'an,33:41-44 )

" Sve ima svoje ciscenje , a srce se cisti spominjanjem Allaha , dz.s.
Niko nece biti savrseni vjernik sve dok mu Allah ne bude drazi od imetka , porodice , samog njega i cijelog svijeta . Zaista Allah ubraja poboznog mladica u meleke ."

Na ljudska srca pada hrdza kao sto pada na zeljezo .

Srca se ciste sjecanjem i spominjanjem Uzvisenog Allaha , dz.s.

Molitva nije potpuna ako nema skrusenu prisebnost .

Dusa bez vrijednosti je kao drvena sablja u koricama.

Hasan Basri je zapisao :

" Znanje je bolje od nasljedstva , odgoj je najcistiji obraz , poboznost je najsigurnija opskrba , ibadet je najbolja zarada , razum je nabolji vodic , lijepo ponasanje je najbolji drug , blagost je najbolji pomocnik , zadovoljstvo je najvece bogastvo , Allahova pomoc je najbolja pomoc , a sjecanje na smrt najbolji propovjednik . "

" Ne smij se mnogo , jer to umrtvljuje srce ."

" Ko se boji Allaha, dz.s., Allah ucini da se sve na ovom svijetu njega boji , a ko se boji svijeta , Allah,dz.s., dadne pa se taj covjek boji svakoga i svacega . "

Omer ibnu -l-Hattab je rekao :

" Sjecajte se cesto Dzehennema , njegove zestoke vatre , velike dubine i stupova od zeljeza ."

Pobozni Malik bi citavu noc stajao budan u ibadetu .Jednom mu je njegova kcerkica rekla : " Oce , spavaj malo ." Odgovorio joj je : " Moja duso , bojim se da ce Allahova milost proci i naci me u spavanju ."

Snagom vjere do savrsenstva duse .

14.02.2017.

" A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj! "

Za moju prijateljicu , da joj Allah Milostivi otvori dzennetska vrata i da ona udze u dzennet bez polaganja racuna Amin!

Bildergebnis für crvena ruza

13.02.2017.

Kusnja je dio Zivota

Mi cemo vas dovoditi u iskusenje malo strahom i gladovanjem i time sto cete gubiti imanje i zivote i ljetine. A ti obraduj izdrzljive , one koji kad ih kakva nevolja zadesi samo uzviknu : " Mi smo Allahovi i mi cemo se Njemu vratiti. " Njih ceka oprost od Gospodara njihova i milost i oni su na Pravom putu . ( Kur'an , 2:155-157 )13.02.2017.

Sulejman a.s je rekao :

"Tko se tesko srdi , bolji je od junaka ,

I tko nad sobom vlada ,

bolji je od osvojitelja grada ."

Hasan Basri je govorio :

" Divan li je bio covjek Bekr ibni Abdullah . Cuo sam ga jednom kako zapovijeda da se bude blag i kako podstice na oprost rijecima : " O ljudi , zagasite svoju srdzbu sjecajuci se dzehennemske vatre !! "

A Dzelaluddin Rumi je zapisao :

" Pristranost , naglost i strast cine covjeka razrokim ."

Mudri i dobri Lukman savjetovao je svog sina :

U hodu budi odmjeran , u govoru ne budi grlat , ta , najneprijatniji glas je revanje magarca ! ( Kur`an, 31:19)
13.02.2017.

Ljudima ne nedostaje snage vec volje .V.H

11.02.2017.

ZLU TREBA RECI : NE

U vihoru zivota , kusnje nailaze na duse mladih ljudi .
Zlo nastoji skrsiti dobro u svakom srcu .
To je neprekidni boj .
Karakteran mladi covjek svakom zlu reci ce odlucno : NE
Njegovo geslo i Njegov princip je : Nikakvog ustupka zlu!
U toj borbi on se uci kako postati pravim covjekom .
Slabosti i mekustvu tu ne smije biti mjesta .
Izvojevati pobjedu dobra u svojoj dusi moze svaki covjek .
Za taj podvig postoje dodatni duhovni i fizicki potencijali .
Samo njih treba pokrenuti .
Podstrek postoji : Biti potpuni covjek ,, ici putem casnim , svijetlim , putem koji vodi savsenstvu duse .
Ma kako bili zamamni i brojni pozivi koji odvracaju od najveceg cilja , ne bi smjeli naci ma i najmanjeg odraza u dusi mladog covjeka koji je odlucio zivjeti za vjecnost , koji nece da umre na ovom svijetu vjecnom smrcu .
CILJ NA KRAJU VELIKOG PUTA JE DIVAN .
Dusa cista kao kapi cistog najbistrijeg gorskog potoka , kao najbljei snijeg sa najvisih planinskih visova .
Junacki mladic i djevojka trebaju ici ka najvisim vrhovima duha .
Kako je lijepo vidjeti mladog covjeka kad ima snage da losem filmu , pornografskoj slici , sund-literaturi , kaze odlucno , junacko " NE" .
Kako je divno slusati , kad on pozivu naizgled zamamnog drustva kaze hrabro "NE"
Kad pusacima koji ga pozivaju na pusenje kaze "NE"
Kad poznanicima koji ga zovu na zabavu , gdje se skrivaju poroci kao otvorene strijele , smjelo i odlucno kaze "NE"
Izazovu koji ne vodi dobru , treba uvijek reci "NE"
Za to se mora smoci snage .
" NE , NE " i po stotinu puta "NE" svemu onome sto odvraca od puta koji vodi dobru .
Na putu dobra treba pobjedzivati .
Sjetimo se Idriza , Nuha , Huda , Saliha .....kako su hrabro stali uz istinu ( neka je spas na njih ) i ni za trun nisu htjeli odstupiti od svog poziva .
prijetili su im , a kad to nije uspjelo , nudili su im casti , darove , vlast . Ali oni su odbijali sve i uvijek zlu i poroku odlucno rekli "NE"
Mladi covjek treba biti orao koji visoko leti , a ne gmaz koji gmize po tlu .

Mudri Hasan Basri je zapisao : " Covjece ! Budi dobro oprezan , jer covjek cesto uzima otrov , tj zalazi gdje mu nije mjesto i sjeda u drustvo , koje ga mjenja ka zlu .I tako malo po malo odlazi njegova vjera , a on to i ne osjeca .SNAGOM VJERE DO SAVRSENSTVA DUSE

09.02.2017.

Snagom vjere do savrsenstva duse

Kako covjek ne vidi da ga ceka smrt , sigurna smrt i da ce se jednog dana naci na tabutu zut kao vosak ?
Kako ne pomisli da je sve ovozemaljsko prolazno , pa i on ?
kako ne pomisli da je na ovome svijetu kratko ?!
Mumin ne smije biti sebican .
Ne smije zivjeti samo za sebe . To nije plemeniti . Uvijek treba biti brat i drug -bratu i drugu , dobrome covjeku .
Njegova ruka uvijek je pruzena covjeku dobre i iskrene namjere.
Kad mu se brat raduje i on se raduje . Kad tuguje , saucestvuje u njegovom bolu , pomaze mu i tjesi ga ! To je duznost prava .
Nudi mu pomoc kad mu zatreba .
Nekada i samo topla rijec vraca snagu i samopouzdanje .
Islam uci nesebicnosti .
Kada slijepac prelazi preko ulice , on mu pomaze .
Ako vidi grancicu na putu , sklanja je .
Ako je hljeb pao na tlo , podize ga iz postovanja prema Dragom Allahu dz.s .
On mu je darovao taj hljeb , a za nas ga je stvorio .
Ako golub guguce ili vrabac cvrkuce zimi pored prozora , on mu daje mrvice hljeba .
Ako pomaze ono sto je Allah stvorio , on Allaha pomaze . Sve su to plemenita djela .

04.02.2017.

Istina je da mnogi ljudi traze utociste kod Allaha kad god ih zadesi tegoba ili kriza .

Ko osim Njega i moze zaustaviti njihove nedace , zadovoljiti njihove potrebe i vratiti im smiraj ?

Svi oni traze , a Ti im udovoljavas!!

To su tvoje neiscrpne blagodati .OBNOVI SVOJ ZIVOT

02.02.2017.

Kada htjedneš da otkriješ nečije sramote - sjeti se svojih mana i nedostataka.

02.02.2017.

Smiješno je kako neki ljudi vjeruju onome što piše u novinama, ali se pitaju da li je istina ono što piše u Kur’anu !SubhanAllah

Dusa u Bosni  tijelo u Njemackoj
<< 02/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728

Islam Je Spas Za Cijelo Covjecanstvo - U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog! Ehlen we Sehlen! "Allahu je prava vjera jedino-islam."(Ali'Imran,19)

Neka je Selam i Salavat na naseg miljenika Poslanika s.a.v.s.
Sura Al-Fatiha


Bismi-llahi-r-rahmani-r-rahim (1)
Al-hamdu li-llahi rabbi-l-'alamin (2)
Ar-rahmani-r-rahim (3)
Maiiki yaumi-d-din (4)
Iy-yaka na'budu wa iy-yaka nasta'in (5)
Ihdina-s-sirat al-mustaqim (6)
Sirata-lladhina an'amta 'alaihim
Ghayri-l-maghdubi 'alaihim
wa-la-d-dalin. (7)

Amin

"A kada On nešto hoće, On samo kaže: - Budi! - i ono bude."
"Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!"

Sura Al-Ikhlas
Bismi llahi-r-rahmani-r-rahim

Qull hu-wa llahu ahad (1)
Allahu-s-samad (2)
lam yalid, wa-lam yulad (3)
wa-lam yakul-lahu kuff-wan ahad. (4)

Sura An-Nas
Bismi llahi-r-rahmani-r-rahim

Qull a'udhu bi-rabbi-n-nas (1)
Maliki-n-nas (2)
Ilahi-n-nas (3)
min sarri-l-waswasi-l-hanas (4)
alladhi yu-waswisu fi suduri-n-nas (5)
mina-l-ginnati wan-nas. (6)

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
302265

Powered by Blogger.ba